Een doorstart voor ‘Lessen over het lichaam’

Na de geboorte van mijn eerste kind startte ik met de lessen over het lichaam, daarna volgden er nog twee kinderen. Nu is het tijd voor een doorstart.

Ik kreeg opeens de kriebels. Ik stond in de bibliotheek en hield het boek ‘Ridder en prins’ in mijn handen. ‘O, leuk voor m’n seksuele voorlichting’, dacht ik. Maar ja, die doe ik niet meer was m’n tweede gedachte. Toen kwamen die kriebels dus. Wat nou als ik een doorstart maak.

Doorstart ‘Lessen over het lichaam’

Er schoot direct een to do-list in mijn hoofd: een nieuwe website, nieuwe foto’s, mijn e-book updaten, feedback vragen aan mijn familie en vrienden, oude collega’s benaderen en mijn workshop updaten.

Het begon met kriebels en ontwikkelde zich in een enorme drive om aan de slag te gaan. Alles klopt: de tijd die ik ervoor heb, de combinatie van onderwijs en voorlichten en bezig zijn met mijn missie, want die geeft mij de meeste drive.

Op een missie

Sinds ik moeder ben geworden, ben ik terug gaan kijken naar mijn eigen seksuele opvoeding en bewust bezig met hoe ik mijn kinderen wil opvoeden. Doordat ik in het onderwijs werk en ook lang in de kinderopvang heb gewerkt, heb ik ervaren hoe ouders en kinderen praten over zichzelf, over hun lichaam en hoor ik wat ouders en andere familieleden uitleggen aan kinderen op het gebied van seksuele voorlichting.

Door deze ervaringen heb ik ontdekt dat de seksuele opvoeding al heel vroeg begint én dat het echt de basis is van heel veel dingen waar je de rest van je leven wat aan hebt. Het gaat om je zelfvertrouwen, het leren kennen van je lijf, respect, verbinding en vooral ontdekken wat je fijn en minder fijn vindt en dit kunnen en durven aangeven. Ieder kind heeft recht op een volledige en neutrale informatieve voorlichting, als aanvulling op de seksuele opvoeding die vanuit huis wordt meegegeven. Ik voel het als mijn missie om ervoor te zorgen aan dat recht te voldoen en dat ieder kind in Nederland wordt voorgelicht.

Leerkrachten en opvoeders

Mijn website is bedoeld voor leerkrachten in het basisonderwijs die informatie zoeken, vragen hebben of willen deelnemen aan de workshop die ik geef. Ook is er een gedeelte voor opvoeders die informatie of tips voor thuis zoeken, vragen hebben.
Verder vind je op mijn website een boekenlijst die ik regelmatig update met (informatieve) boeken die geschikt zijn voor in de klas, voor je eigen persoonlijke ontwikkeling of leuk zijn om voor te lezen. Ook houd ik een persoonlijk blog bij met verhalen en ervaringen die in de breedste zin te maken hebben met de seksuele ontwikkeling.